Pensionister i Brædstrup møder talstærkt op i Brædstrup-hallen hver fredag. Der dyrker de idræt, snakker og morer sig med hinanden.
Pensionister i Brædstrup møder talstærkt op i Brædstrup-hallen hver fredag. Der dyrker de idræt, snakker og morer sig med hinanden.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Senior Idræt i Brædstrup er en stor succes: Pensionister rører krop og lattermuskler

Hver fredag møder cirka hundrede pensionister op til gymnastik i Brædstrup-hallen. Der får de rørt både krop og lattermuskler

Af Hanne Nielsen, kommunikationsmedarbejder, Velfærd og Sundhed, Horsens KommuneVærdighed

Denne artikel er en del af et tema om værdighed, Lokalavisen bringer i samarbejde med Horsens Kommune, der som alle andre kommuner har skullet formulere en værdighedspolitik.

 

Primært kvinder, der er gået på efterløn kommer. Men flere og flere mænd begynder at se mulighederne i at få musklerne rørt hos Brædstrup Senior Idræt. Når de ser én mand deltage, tør de andre også.

Og der bliver gået til den. Barren for gymnastikniveauet er sat højt. Såvel muskler, motorik som koordineringsevner bliver udfordret ved gymnastikundervisningen, der foretages af to meget engagerede undervisere – hvoraf den ene faktisk har rundet de 86 år. Det mærker man nu ikke på ham.

”Vores undervisere er dygtige, søde og meget værdsatte,” udtaler formand for BSI, Anne Marie Jensen, som selv deltager på gymnastikholdet.

Selvom gymnastikken er meget grundig, bliver der også lagt meget vægt på deltagernes fysiske forudsætninger. Derfor er rammerne for, hvilke øvelser man ønsker at deltage i, meget åbne. Der bliver ikke kigget ned på dem, der ikke kan være med i de mere krævende øvelser. Det vigtigste er, at man er med. Og gymnastikken har bestemt sin effekt:

”Gymnastikken er en nem måde at holde sig i form på. Det er vigtigt at holde sig i gang, og vi kan mærke effekten af motionen,” fortæller nogle af deltagerne.


Motion for lattermusklerne

Én ting er motion.

En anden er det sociale fællesskab - et vigtigt parameter for at have et godt og meningsfuldt liv:

”Det er primært det sociale, vi kommer for. Og også sladderen,” supplerer én.

“Man kommer for at hygge, snakke og le sammen.”

Fællesture om sommeren og julefrokosten nævnes som årlige højdepunkter, og Brædstrup fremhæves som en by, man er nidkær over for, og hvor alle kender alle.

Til spørgsmålet omkring hvilke aktiviteter der er for ældre i Brædstrup – den lille perle i Horsens Kommune - kommer svarene næsten i munden på hinanden. Ivrigt oplistes de aktiviteter, man kan deltage i. Som en deltager påpeger det:

”I Brædstrup behøver man i hvert fald ikke at kede sig.”

Det er tydeligt at mærke, at det lokale samfund spiller en stor rolle i mange af deltagernes selvforståelse og nok også er en forudsætning for Brædstrup Senior Idræts succes. Der har været en stigende tilgang til idrætsforeningens aktiviteter, som foruden gymnastik blandt andet omfatter badminton, vandgymnastik samt cykel- og vandreture.

Nyheden om foreningens aktiviteter spredes ofte via mund til mund metoden.

Til spørgsmålet om hvad der for senior-gymnasterne kendetegner et værdigt liv, fremhæves selvhjulpenhed og et positivt livssyn som vigtige parametre:


Selvbestemmelse er vigtigt

”Værdighed er ikke at være træt af at skulle op om morgenen,” udtaler én af deltagerne.

”Det handler om at kunne klare sig selv. Kunne vaske sig selv og tage med til dét, man har lyst til. Det er ikke værdigt, hvis noget bliver trukket ned over hovedet på én. Man skal gøre noget selv. Og så skal man først og fremmest ikke være sur og tvær. Sure mennesker gider vi ikke,” lyder det samstemmende.

 


Publiceret: 20. Marts 2017 11:30
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Horsens

Fik du læst
ANNONCER
Se flere